dijous, 18 d’abril del 2013

La presa de decisions

Data: 11 i 13 de març

OBJECTIU:



Donar a conèixer les estratègies d’aprenentatge, per tal de que puguin prendre una decisió conscient sobre el procediment més adequat per aconseguir un objectiu d’aprenentatge.

Augmentar l’autoestima i la seguretat en ells mateixos.

DESCRIPCIÓ DEL TREBALL REALITZAT:

Aquesta activitat va consistir en una breu explicació teòrica sobre com podem prendre decisions, a través del diàleg vam arribar a la conclusió que contínuament al llarg del dia acostumen a prendre decisions.
A partir de l'anàlisi de diverses situacions quotidianes, van arribar a poder establir els diversos passos que han de seguir per prendre decisions. Després de fer-ho els vaig proporcionar el següent esquema, per tal de que el tinguessin present a l'hora de prendre decisions, concretament, a l'hora de decidir quina tècnica d'estudi s'adequa més a les necessitats que presenten.

PISTES PER PRENDRE DECISIONS:
1. Analitzar la situació o identificar el problema.
2. Buscar possibles solucions, tot i que puguin semblar absurdes.
3. Analitzar cada solució valorant els avantatges i inconvenients de cada una.
4. Aplicar la solució que tingui més avantatges i menys inconvenients.
5. Revisar com ha anat, valorar si la solució triada ha anat bé o quins canvis s'haurien de fer perquè anés millor.

AVALUACIÓ:

Al principi a l'O. li costa entendre el què li demano, es centra en les dificultats que té ell mateix (tinc poca paciència), enlloc de plantejar una situació on ha de prendre una decisió. Finalment, reconeix que al llarg del dia pren moltes decisions, com per exemple, quina roba es posarà, quin menjar es farà per esmorzar...
Al plantejar-li que esculli un problema que hagi tingut avui, explica que el seu germà petit el molestava. A través de les meves preguntes, pot estructurar el discurs i concretar que mentre estava dinant el seu germà petit l'estava insultant i molestant.
Ha plantejat diverses solucions, seguint l'esquema que he presentat, i les ha apuntat a la pissarra, analitzant si la solució proposada era B (bona), R (regular) o D (dolenta). 
Ha arribat a la conclusió que la millor opció és dir-li a la seva mare que el molesta o ignorar-lo. Ha pogut raonar que ha provat vàries vegades parlar amb ell, però no li fa cas, pegar-lo o insultar-lo no és una bona solució perquè no pararà i el castigaran a ell perquè és més gran.
Ha revisat l'opció que havia triat de dir-li a la seva mare i ha pensat que és la que millor resultat li ha donat.

OBSERVACIONS PERSONALS:

Aquesta activitat ha funcionat molt bé en tots dos adolescents, han pogut arribar a les conclusions que prèviament m'havia plantejat. Tots dos m'han comentat que posaran l'esquema que els hi he proporcionat a la vista per tenir-lo present quan estiguin estudiant, per tal d'aplicar-lo quan hagin d'escollir quina tècnica d'estudi és més adequada.
Havia plantejat realitzar l'activitat verbalment, però la psicopedagoga m'ha recomanat que utilitzéssim la pissarra per tal de poder plasmar per escrit el que deien i poder analitzar millor els avantatges i inconvenients de les opcions plantejades. La veritat és que ha estat una bona idea, ja que han pogut analitzar-ho molt millor.


dijous, 4 d’abril del 2013

Anàlisi sobre l'avaluació inicial

Data: 27 de febrer

Després de realitzar les activitats que tenia programades per l'avaluació inicial, vaig analitzar tota la informació que havia recollit i vaig elaborar una rúbrica d'avaluació.

Us adjunto un exemple de la graella que vaig elaborar, (falten altres criteris que vaig avaluar):



AVALUACIÓ INICIAL
CRITERIS AVALUATS
JUST
CORRECTE
EXCEL·LENT
Factors externs
No té un lloc fixe per estudiar. L’ambient on estudia és sorollós, sense il·luminació.
Té a l’abast objectes que el poden distreure: mòbil, ordinador...
No es prepara el material que necessita abans d’estudiar.

No té un lloc fixe per estudiar, però ho combina amb dues habitacions.
Guarda el mòbil abans d’estudiar, però té l’ordinador a l’abast.
Es prepara el material prèviament a estudiar.
Estudia en un lloc fixe amb bona ventilació, il·luminació i silenciosa.
No té a l’abast cap objecte que el pot distreure.
Es prepara el material prèviament a estudiar.
Té un lloc d’estudi fixe que és el més tranquil de casa.
Té una gran taula d’estudi on hi ha tot el material ordenat que pot necessitar i no hi ha res que el pugui fer distreure.
Té un tauler d’anuncis on hi ha informació referent a les feines que ha de realitzar, sense cap tipus de pòster o imatges que pugui distreure.


Vaig arribar a la conclusió que els adolescents tenien coneixements previs sobre les tècniques d'estudi, però no sempre les portaven a la pràctica quan havien d'estudiar a casa.
Pel que fa als aspectes emocionals, tots dos presentaven una autopercepció equivocada d'ells mateixos, respecte a les seves capacitats per afrontar els aprenentatges.
Pel que fa a la meva actuació en aquesta fase de la intervenció, vaig arribar a la conclusió, que en algunes activitats em vaig sentir pressionada pel fet de que l'estudiant tenia algun control l'endemà i em pensava que no li podia interessar massa l'activitat que li proposava, ja que la imminència del control, feia que vulgués estudiar enlloc de fer l'activitat.
Però, s'ha de dir, que en cap moment van mostrar un rebuig a les activitats que els hi vaig presentar, va ser més una sensació personal meva, que penso que va repercutir ja que vaig tendir a realitzar-la ràpidament i potser  no es va poder aprofundir suficientment.
Crec que aquest factor s'hauria de tenir en compte en properes ocasions, per poder aplicar les activitats programades amb calma i amb el suficient temps per poder desenvolupar-les.

dimecres, 3 d’abril del 2013

Qui sóc jo?

Data: 20, 25 i 27 de febrer

OBJECTIU:

Conèixer quina percepció tenen els adolescents d'ells mateixos.
Analitzar els aspectes emocionals que interfereixen en l'aprenentatge dels adolescents.

DESCRIPCIÓ DEL TREBALL REALITZAT:

La primera activitat va consistir en què realitzessin una redacció on expliquessin com són, les indicacions que els vaig donar van ser que fessin referència tant als aspectes físics com els més emocionals, així com creien que els altres els veien.
La segona activitat va consistir en que els vaig presentar una sèrie d'imatges que feien referència a aspectes emocionals i que en triessin 5 que consideressin que els definien. Havien de justificar la seva tria.

Us poso un exemple de les fotografies que els vaig ensenyar:




AVALUACIÓ:

A través de les activitats proposades vaig poder analitzar quins aspectes destacaven més els dos estudiants: per una banda, l'A. va comentar "em poso nerviosa en els exàmens, però també en la vida, quan no em surt una cosa em frustro." En la redacció es mostra insegura, comenta que no sap com fer-ho, necessita que li faci propostes concretes.
Pel que fa a l'O. destaca el fet de que es defineix com a "distret", "no m'agrada estudiar i a vegades m'avorreixo a classe", "m'agrada divertir-me amb els amics"

OBSERVACIONS PERSONALS:

Al realitzar la primera activitat, la que fa referència a la descripció, em vaig adonar que no els quedava clar exactament què havien de fer, per això, vaig reformular l'activitat i la vaig introduir com si haguessin d'omplir un perfil de facebook. Vaig posar algunes preguntes concretes com per exemple: descriu com ets físicament, quines aficions tens, com creus que et veuen els teus amics, etc. D'aquesta manera, crec que els va ser més motivador i van poder realitzar l'activitat totalment.
Pel que fa a les imatges, en algunes no tenien massa clar què significaven i m'ho van preguntar, això em fa pensar que hauria de buscar unes imatges que representessin més clarament l'aspecte que volia fer referència.

dimarts, 2 d’abril del 2013

Avaluació dels coneixements previs

Data: 18 i 20 de febrer

OBJECTIUS:

Analitzar els coneixements previs que disposen els estudiants respecte a les tècniques d'estudi.
Valorar quin ús en fan i si és adequat a les seves necessitats.

DESCRIPCIÓ DEL TREBALL REALITZAT:

Vaig elaborar un qüestionari, basant-me en els principals aspectes referents a les tècniques d'estudi que he aconseguit a través de la recerca bibliogràfica que he realitzat.
En aquest qüestionari s'analitzaven els següents elements que intervenen en el procés d'estudi:
  1. Factors externs (context, condicions ambientals...)
  2. Planificació (com s'organitza)
  3. Mètode (com estudia)
  4. Com s'afronten als exàmens
 AVALUACIÓ:

A través de les respostes escrites en el qüestionari, he pogut detectar quins coneixements previs disposen i quins punts en comú tenen els dos adolescents. Per exemple: cap dels dos utilitza un lloc fixe per estudiar, tot i que tots dos disposen a la seva habitació d'una taula per fer-ho. Tots dos retiren el mòbil de sobre la taula quan han d'estudiar, preparen el material que necessiten abans de fer les tasques escolars, utilitzen l'agenda, etc.
 En canvi, també hi ha punts en que no coincideixen, com per exemple, en els exàmens, si no entén alguna pregunta, un dels estudiants li pregunta al professor/a, en canvi, l'altre estudiant passa a la següent pregunta i la deixa en blanc.

OBSERVACIONS PERSONALS:

Haig de reconèixer que estava una mica nerviosa al realitzar aquesta activitat, ja que era la primera intervenció que realitzava amb aquests dos adolescents. La veritat és que em va sorprendre agradablement la seva disposció i col·laboració en tot moment.
Vaig optar perquè al final del qüestionari em dibuixessin el lloc on habitualment estudien, per tal d'incorporar un element gràfic i no se'ls fes tant pesat el fet de respondre a les preguntes del qüestionari.
En un principi la meva idea inicial era de donar el qüestionari i que el responguessin, però al moment de realitzar l'activitat, vaig optar per establir una entrevista semiestructurada. D'aquesta manera, vaig "trencar el gel" i penso que vaig evitar transmetre la sensació de que els estava avaluant, només els vaig comentar que m'interessava saber com estudiaven a casa.
Valoro positivament aquest canvi d'última hora, perquè penso que va contribuir a que les seves respostes fossin sinceres i reals i no es sentissin examinats.

Principals tècniques d'estudi que s'utilitzen

Data: 11 i 13 de febrer

OBJECTIU:

Identificar les principals tècniques d’estudi que utilitzen els professionals i els adolescents del centre privat.

DESCRIPCIÓ DEL TREBALL REALITZAT:

Al llarg de l'anterior semestre i en l'actual, he observat la intervenció dels diferents professionals del centre privat on realitzo les pràctiques. Així doncs, he pogut constatar a través de l'observació directa i l'entrevista semiestructurada, que les principals tècniques d'estudi que s'utilitzen són les següents: 

  • Ambient adequat: necessitat de treure de sobre la taula d'estudi qualsevol element de distracció, ex: mòbil, xarxes socials en l'ordinador, etc.
  • Planificació de l'estudi: s'utilitza molt l'agenda escolar per ajudar a l'adolescent a planficar les tasques que haurà de realitzar al llarg de la setmana, si té algun control o examen, algun treball a entregar... per tal d'ajudar-lo a organitzar-se i estructurar-se el temps d'estudi.
  • Mètodes d'estudi: es potencia la lectura comprensiva, el subratllar les idees principals del text, la utilització d'esquemes i resums i sobretot el fet de repassar qualsevol tasca que es realitzi.
AVALUACIÓ:

 Per tal de recollir aquesta informació, vaig realitzar un registre on vaig anar anotant les tècniques d'estudi que es proporcionaven als estudiants. També vaig anotar en el quadern de pràctiques les orientacions que donaven els professionals respecte a aquest tema.

OBSERVACIONS PERSONALS:

Al llarg de les observacions que he realitzat, m'he adonat que les professionals no intenten únicament realitzar tasques de reforç escolar, sinó que procuren que els mateixos adolescents analitzin quines estratègies els són més útils a l'hora d'estudiar. No és una transmissió unidireccional per part del professional, de com han d'estudiar, sinó que busquen, a través del diàleg, establir estratègies d'estudi que els siguin el màxim d'útils i que les puguin aplicar autònomament.