Data: 11 i 13 de març
OBJECTIU:
Donar a conèixer
les estratègies d’aprenentatge, per tal de que puguin prendre una decisió
conscient sobre el procediment més adequat per aconseguir un objectiu
d’aprenentatge.
Augmentar
l’autoestima i la seguretat en ells mateixos.
DESCRIPCIÓ DEL TREBALL REALITZAT:
Aquesta activitat va consistir en una breu explicació teòrica sobre com podem prendre decisions, a través del diàleg vam arribar a la conclusió que contínuament al llarg del dia acostumen a prendre decisions.
A partir de l'anàlisi de diverses situacions quotidianes, van arribar a poder establir els diversos passos que han de seguir per prendre decisions. Després de fer-ho els vaig proporcionar el següent esquema, per tal de que el tinguessin present a l'hora de prendre decisions, concretament, a l'hora de decidir quina tècnica d'estudi s'adequa més a les necessitats que presenten.
PISTES PER PRENDRE DECISIONS:
1. Analitzar la situació o identificar el problema.
2. Buscar possibles solucions, tot i que puguin semblar absurdes.
3. Analitzar cada solució valorant els avantatges i inconvenients de cada una.
4. Aplicar la solució que tingui més avantatges i menys inconvenients.
5. Revisar com ha anat, valorar si la solució triada ha anat bé o quins canvis s'haurien de fer perquè anés millor.
AVALUACIÓ:
Al principi a l'O. li costa entendre el què li demano, es centra en les dificultats que té ell mateix (tinc poca paciència), enlloc de plantejar una situació on ha de prendre una decisió. Finalment, reconeix que al llarg del dia pren moltes decisions, com per exemple, quina roba es posarà, quin menjar es farà per esmorzar...
Al plantejar-li que esculli un problema que hagi tingut avui, explica que el seu germà petit el molestava. A través de les meves preguntes, pot estructurar el discurs i concretar que mentre estava dinant el seu germà petit l'estava insultant i molestant.
Ha plantejat diverses solucions, seguint l'esquema que he presentat, i les ha apuntat a la pissarra, analitzant si la solució proposada era B (bona), R (regular) o D (dolenta).
Ha arribat a la conclusió que la millor opció és dir-li a la seva mare que el molesta o ignorar-lo. Ha pogut raonar que ha provat vàries vegades parlar amb ell, però no li fa cas, pegar-lo o insultar-lo no és una bona solució perquè no pararà i el castigaran a ell perquè és més gran.
Ha revisat l'opció que havia triat de dir-li a la seva mare i ha pensat que és la que millor resultat li ha donat.
OBSERVACIONS PERSONALS:
Aquesta activitat ha funcionat molt bé en tots dos adolescents, han pogut arribar a les conclusions que prèviament m'havia plantejat. Tots dos m'han comentat que posaran l'esquema que els hi he proporcionat a la vista per tenir-lo present quan estiguin estudiant, per tal d'aplicar-lo quan hagin d'escollir quina tècnica d'estudi és més adequada.
Havia plantejat realitzar l'activitat verbalment, però la psicopedagoga m'ha recomanat que utilitzéssim la pissarra per tal de poder plasmar per escrit el que deien i poder analitzar millor els avantatges i inconvenients de les opcions plantejades. La veritat és que ha estat una bona idea, ja que han pogut analitzar-ho molt millor.