Data: 18 i 20 de març
OBJECTIU:
Donar a conèixer les estratègies
d’aprenentatge, per tal de que puguin prendre una decisió conscient sobre el
procediment més adequat per aconseguir un objectiu d’aprenentatge.
Augmentar l’autoestima i
la seguretat en ells mateixos.
DESCRIPCIÓ DEL TREBALL REALITZAT:
Aquesta activitat va consistir en analitzar a partir d'un text que feia referència a un cas d'una persona que presentava dificultats en els estudis, havien de plantejar quina resposta li donarien a aquesta persona, i proposar diverses solucions.
AVALUACIÓ:
Tots dos adolescents han proposat com a solució que l'alumne amb dificultats utilitzi alguna de les tècniques d'estudi que hem anat treballant. A través d'aquesta activitat ells mateixos s'han plantejat com estudien i la importància dels estudis pel seu futur. També han fet referència a aspectes més emocionals, com per exemple l'A. s'ha sentit molt identificada amb el cas plantejat, ha reconegut que ella viu una situació semblant.
OBSERVACIONS PERSONALS:
Aquesta activitat m'ha ajudat a comprovar la importància de l'aprenentatge significatiu, ja que he pogut comprovar com han aplicat coneixements que hem anat abordant de forma pràctica. En faig una valoració positiva, ja que els ha permès realitzar un aprenentatge funcional que el podran aplicar en la seva pròpia vida.
Valoro també molt positivament, el fet d'adaptar el text del cas pràctic plantejat a cada adolescent. Per exemple, en el cas de l'O. el cas plantejat presentava dificultats d'atenció, concentració, era bastant impulsiu, com ell. En canvi, el cas que vaig escollir per l'A. presentava baixa autoestima, es mostrava inhibida, és a dir, vaig incidir més en els aspectes emocionals.
Aquest fet em fa arribar a la conclusió, que és important adaptar en la mesura que es pugui, les activitats a les persones a qui van dirigides, ja que es sentiran més motivades. Justament la motivació és un dels aspectes que interfereix en l'aprenentatge.Els autors Biggs i Moore (1993) defineixen les següents categories de motivació:
• Extrínseca: bàsica per a l'aprenentatge superficial; la tasca es realitza com a conseqüència del reforç positiu o negatiu rebut.
• Social: està relacionada amb la influència de la persona que va crear el motiu (pare, company o docent) i la natura del procés.
• Finalitat: aprendre amb l'objectiu de passar un examen o aconseguir un treball; es tracta d'una motivació superficial, exemplificada en accions com aprendre quelcom de memòria que, de totes formes, poden produir èxit acadèmic.
• Intrínseca: aprenentatge profund per si mateix, amb compromís personal.
Penso que l'activitat plantejada promou la motivació intrínseca.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada