diumenge, 19 de maig del 2013

Com estudio?

Data: 25 i 27 de març

OBJECTIUS:

Aplicar diferents estratègies d'estudi.

Reflexionar sobre les tècniques d'estudi que més s'adapten a les seves necessitats.


DESCRIPCIÓ DEL TREBALL REALITZAT:

Aquesta activitat ha consistit en partir d'un tema que havien d'estudiar els adolescents per l'escola, se'ls ha proposat que estudiessin com ho farien a casa seva.


AVALUACIÓ:

Per avaluar l'activitat he partit de la següent graella d'avaluació:
 

O.
A.
Com s’ha organitzat l’estudi
Ha consultat en l’agenda escolar el tema que ha d’estudiar.
Ha consultat en l’agenda escolar el tema que ha d’estudiar. En el llibre de text, havia senyalat els apartats que la mestra havia destacat.
Procediments que ha utilitzat
Lectura en veu alta, realització d’un esquema, aprenentatge bàsicament memorístic.
Lectura silenciosa, subratlla les idees principals, realitza un resum del tema utilitzant diversos colors per organitzar la informació. Aprenentatge memorístic, però també intenta comprendre els conceptes que ha d’aprendre, tot i que li costa relacionar-los entre sí.
Dificultats que s’ha trobat
Desconeixement de paraules concretes.
Desconeixement de paraules concretes.
Com ha resol les dificultats
Preguntant a l’adult.
Preguntant a l’adult i utilitzant el diccionari.
Com ha dedicat el temps d’estudi
Interromp l’estudi amb freqüència, es distreu sovint.
Ha estat concentrada tot el temps.
Actitud que ha presentat
Poc motivat pel tema que ha d’estudiar, neguitós, amb ganes d’acabar ràpidament.
Poc motivada pel tema que ha d’estudiar, expectatives negatives envers els coneixements previs que disposa sobre el tema, poca confiança en les seves pròpies capacitats d’aprenentatge.
Com comprova que ha assimilat el que ha estudiat
Comprova en l’esquema que ha realitzat, si ha repetit exactament el que hi ha escrit. No repassa.
Intenta realitzar ella sola, sense cap tipus d’ajuda una activitat referent al tema estudiat.



























OBSERVACIONS PERSONALS:

Al realitzar aquesta activitat m'he adonat de les dificultats que presenten els dos adolescents per realitzar un aprenentatge significatiu. A tots dos els ha costat relacionar els nous conceptes amb els coneixements previs de que ja disposen. 

Cas pràctic


Data: 18 i 20 de març

OBJECTIU:

Donar a conèixer les estratègies d’aprenentatge, per tal de que puguin prendre una decisió conscient sobre el procediment més adequat per aconseguir un objectiu d’aprenentatge.

Augmentar l’autoestima i la seguretat en ells mateixos.

DESCRIPCIÓ DEL TREBALL REALITZAT:

Aquesta activitat va consistir en analitzar a partir d'un text que feia referència a un cas d'una persona que presentava dificultats en els estudis, havien de plantejar quina resposta li donarien a aquesta persona, i proposar diverses solucions.

AVALUACIÓ:

Tots dos adolescents han proposat com a solució que l'alumne amb dificultats utilitzi alguna de les tècniques d'estudi que hem anat treballant. A través d'aquesta activitat ells mateixos s'han plantejat com estudien i la importància dels estudis pel seu futur. També han fet referència a aspectes més emocionals, com per exemple l'A. s'ha sentit molt identificada amb el cas plantejat, ha reconegut que ella viu una situació semblant.  
OBSERVACIONS PERSONALS:

Aquesta activitat m'ha ajudat a comprovar la importància de l'aprenentatge significatiu, ja que he pogut comprovar com han aplicat coneixements que hem anat abordant de forma pràctica. En faig una valoració positiva, ja que els ha permès realitzar un aprenentatge funcional que el podran aplicar en la seva pròpia vida.
Valoro també molt positivament, el fet d'adaptar el text del cas pràctic plantejat a cada adolescent. Per exemple, en el cas de l'O. el cas plantejat presentava dificultats d'atenció, concentració, era bastant impulsiu, com ell. En canvi, el cas que vaig escollir per l'A. presentava baixa autoestima, es mostrava inhibida, és a dir, vaig incidir més en els aspectes emocionals.
Aquest fet em fa arribar a la conclusió, que és important adaptar en la mesura que es pugui, les activitats a les persones a qui van dirigides, ja que es sentiran més motivades. Justament la motivació és un dels aspectes que interfereix en l'aprenentatge.Els autors Biggs i Moore (1993) defineixen les següents categories de motivació:

• Extrínseca: bàsica per a l'aprenentatge superficial; la tasca es realitza com a conseqüència del reforç positiu o negatiu rebut.
• Social: està relacionada amb la influència de la persona que va crear el motiu (pare, company o docent) i la natura del procés.
• Finalitat: aprendre amb l'objectiu de passar un examen o aconseguir un treball; es tracta d'una motivació superficial, exemplificada en accions com aprendre quelcom de memòria que, de totes formes, poden produir èxit acadèmic.
• Intrínseca: aprenentatge profund per si mateix, amb compromís personal.
Penso que l'activitat plantejada promou la motivació intrínseca.