diumenge, 31 de març del 2013

Nou semestre, nova etapa

A partir d'ara, aniré utilitzant aquest blog per recollir les experiències, inquietuds, avaluacions, etc. que em vagin produint l'aplicació del pla d'intervenció que he dissenyat.

Us faig cinc cèntims, del pla que he elaborat.



TÍTOL DEL PROJECTE
Com estudio i afronto els exàmens? Quines estratègies i habilitats d’estudi em poden ajudar?
Es tracta de dissenyar, elaborar i dur a la pràctica un programa per treballar les estratègies d’estudi i l’autoconcepte.

DESCRIPCIÓ DEL TEMA DEL PROJECTE
Aquest projecte s’emmarca en l’àmbit d’educació bàsica de 0-18 anys, concretament en el centre privat de psicologia, logopèdia i psicopedagogia anomenat Grao’ns on estic realitzant el pràcticum.
Es pretén oferir als professionals del centre privat, un recull d’activitats que promoguin entre els adolescents l’ús de les tècniques d’estudi, a través del raonament i l’anàlisi sobre la conveniència de la seva utilització en funció de diferents factors personals, ambientals, de la demanda de la tasca, etc. promovent d’aquesta manera la presa de decisions de forma estratègica. El projecte també inclou una sèrie d’activitats encaminades a treballar l’autoconcepte dels adolescents i diverses estratègies per afrontar  els exàmens.
Per tal de portar a la pràctica el projecte plantejat, es duran a terme les activitats proposades en dos adolescents que presenten dificultats d’aprenentatge i que assisteixen al centre i que he pogut anar observant al llarg del pràcticum I. D’aquesta manera, es podrà analitzar els punts forts i febles del programa i pensar en les modificacions que se’n poden derivar.


RAONS DE LA SEVA TRIA, INTERÈS I PROSPECTIVA
Al llarg del Pràcticum I vaig poder realitzar una observació detallada de la metodologia que utilitzen les diverses professionals del centre. Vaig poder comprovar com procuraven no únicament centrar-se en l’ensenyament de diferents tècniques d’estudi, sinó que promovien que els adolescents analitzessin quina tècnica d’estudi era més convenient segons el tipus d’habilitat cognitiva que requeria la tasca que havien de realitzar. Aquest fet em va fer adonar de les dificultats que acostumaven a presentar els adolescents per aprendre a aplicar les tècniques d’estudi d’una manera reflexiva. Arrel d’això, i comentant juntament amb la meva tutora de pràctiques del centre, vaig considerar adient elaborar un projecte que poguessin aplicar totes les professionals del centre i que abordés diverses dimensions com per exemple: els aspectes emocionals, (com treballar l’autoestima, l’ansietat davant dels exàmens...) les estratègies d’estudi (les tècniques d’estudi, com prendre decisions...), etc.

El projecte es plasmarà en un document que recollirà diferents recursos i activitats per treballar els aspectes comentats, d’aquesta manera, les professionals podran utilitzar el document com un suport més a la seva tasca. I el fet d’aplicar el projecte en dos adolescents concrets, permetrà dur-lo a la pràctica i analitzar els aspectes que s’han de millorar o modificar. Cal dir, que la idea és que aquest projecte es pugui revisar al cap d’un temps per les professionals del centre i anar ampliant la informació que s’hi recull a través de l’experiència obtinguda al llarg de l’aplicació del projecte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada